VPNs dagbok Vålerengas kamper Terminlista 1998 Spillerne Lars Tjærnås' hjørne Intervjuer Lyd og bilder Offisiell informasjon fra klubben Offisiell informasjon fra Klanen Vålerenga statistikk VPN Arkivet Konkurranser Linker VPNs mailingliste Interaktivt Om Vålerenga fotball på nett Meny
 
Vålerenga fotball på nett
Vålerenga fotball på nett - Intervjuerill.

Meny

 

-

VPN møter Bjørn Arild Levernes

Bjørn Arild Levernes kom til Vålerenga i 1994 fra Kongsvinger. Siden har han spilt fast på midtbanenen med en lett og elegant spillestil som på mange måter kan sies å karakterisere klubben, på godt og vondt. Ørni har brent seg fast i mange sinn med frisparkmålet i cupfinalen: fra hjørnet av 16- meteren sendte han ballen i en vidunderlig bane over i lengste krysset. Ballen, som syntes å bruke halve ettermiddagen på å flyte inn i målet, var allikevel uttagbar for Strømsgodsets keeper Glenn Arne Hansen. Nå et halvt år senere er vi inne i en ny sesong som i følge landets aviser skulle føre Vålerenga til en mulig medaljeplass, men alt flyter ikke like bra som det gjorde fram til jubelkvelden 26. oktober 1997. VPN treffer Bjørn Arild Levernes etter trening på Valle en torsdagsettermiddag i mai.

Sesongen og Cupfinalen i 97

Målet ditt i cupfinalen er noe av det flotteste jeg har sett og et av de få hvor jeg husker hver detalj fra start til slutt i langsom kino. Synes du det var spesielt?
Det var stort. Rammen rundt det hele var perfekt; cupfinale med hele klanen bak målet. Når jeg fikk skutt var det som om ballen gikk i sakte film. Det var først når jeg så alle reise seg og juble at jeg virkelig skjønte at ballen hadde gått inn. Keepere tar jo ofte et skritt i retning av murens hjørne, det gjør at de kommer på feil fot i forhold til et skudd i lengste hjørne og ikke greier å komme seg tilbake. Men for all del, Glenn Arne Hansen var jo nesten borti den.

I fjor syntes det ikke som det var noe problem å hamle opp med eliteserielagene i det hele tatt. Hva er det som er forskjellig i år?
Ifjor hadde vi ingenting å tape, og vi kunne forberede oss til hver kamp mot eliteserielag uten å være favoritter. Den luksusen har vi ikke i år. Nå som vi har fått en såpass dårlig start blir det et enormt press på ikke å tape. Vi må få tilbake spillegleden fra ifjor, da regner jeg med at poengene også begynner å renne inn. Men avistipsene foran sesongen var jo også helt latterlige, dette er vår første sesong tilbake i eliteserien, og det vil som regel ta en sesong å få etablert seg der. Et mer realistisk mål for sesongen bør være en syvende - åttende plass.

Synes du denne sesongen ligner på 96 sesongen?
Foreløpig ligner den litt, vi har jo tatt ganske få poeng hittil, men i 96 hadde vi vel enda færre på samme tidspunkt? Nei, i år har vi et bedre lag med en bredere stall. Vi tåler skader på en helt annen måte. Men det gjør godt med en ferie nå, humøret kommer tilbake og med det regner jeg med at spillet vil bedre seg. I motsetning til 96 sesongen scorer vi mye, problemet nå er jo at vi slipper inn for mange mål.

Tidligere meritter

Du har spilt for Kurland, Strømmen og Kongsvinger før du kom til Enga. Hvorfor ble det akkurat Vålerenga?
Jeg kom fra Kongsvinger sammen med Dag (Riisnæs). Jeg har alltid hatt lyst til å spille for Vålerenga så når jeg fikk tilbudet var det jo bare å kaste seg på, jeg var ikke et øyeblikk i tvil da.

Har du og Dag som kom fra Kongsvinger samtidig fortsatt å holde sammen?
Jeg har god kontakt med Dag, men ikke noe spesielt mer enn med de andre spillerne. Det finnes ingen klikker i Vålerenga. Faktisk er det et veldig fint miljø i klubben for tiden, alle kommer godt overens med hverandre. Sett i forhold til når jeg kom til klubben har miljøet og kameratskapet blant spillerne forbedret seg veldig.

Kunne du tenke deg videre ut i den store verden etter hvert?
He he. Ikke sånn som jeg spiller for tiden. Men jeg kunne godt tenke meg å ta noen sesonger i utlandet mot slutten av karrieren for å tjene litt penger, det er jo en del penger å hente, så det kunne være fint å få med seg. Jeg håper å kunne være i Vålerenga i mange år til, i hvert fall så lenge de vil ha meg, så problemet er ikke aktuelt for tiden.

Ørni har hittil rukket å få med seg to A-landskamper (hvor han til og med scoret ett mål!). Disse kampene ble spilt i Karibien i november 1995, mot Jamaica og mot Trinidad og Tobago.

Hvordan var det å spille for landslaget?
Det var gøy å se hvordan det var selv om det nærmest var et B-lag som ble sendt over, ingen av proffene var jo med. Vi fikk heller ikke noe særlig tid til å trene sammen, jeg hadde følelsen at vi var på vingene hele tiden. Drillo fortalte oss heller hvordan vi skulle spille og så var det å prøve å omsette det i praksis i løpet av kampene. Utrolig nok greide jeg å få til en scoring! (Uten at det virker som om Ørni legger all verdens vekt på det målet - blikket hans var atskillig blankere når vi snakket om cupfinalescoringen.)

Hvordan tror du forresten det går i Frankrike? Kommer du til å følge med?
Jeg tror de har en sjanse til å gjøre det bra. Laget er gode på dødballer, er meget ubehagelig å spille mot, og gode på bortebane. I tillegg er de supereffektive, bare se på resultatene mot Frankrike og Belgia, det er jo tross alt kvalitetsnasjoner i fotball.
Jeg kommer til å følge med VM, men jeg er ikke superinteressert.

Rollen på midtbanen

Av gamle kampreferater (spesielt fra 96 sesongen) får man inntrykk av at når Ørni (sammen med Dag Riisnæs og Kent Bergersen) spilte bra så så gikk det også bra for Enga. I år er spillerstallen bredere.

Synes du konkuransen om plassene er hard? Er det bra?
Konkurransen er mye hardere enn før. Og det synes jeg er bra! Både for hver enkelt spiller og for laget som helhet. Når det er flere på et høyt nivå bør vi alle bli bedre. Men det betyr jo samtidig at det sitter gode folk på benken hele tiden og det er nok ikke bare moro. Blir man sittende for lenge kan det jo tenkes at man har lyst til å finne på noe annet.
Tror du at en "Chelsea"-type modell hadde vært bedre?
He he. Nei det er nok utrolig slitsomt det også: å sitte på benken når man vet at man er bra nok til å være i første-ellveren.

Er skadesituasjonen i klubben frustrerende, også for dere som ikke er skadet?
Nei, skader må man regne med i fotball. Slik er det bare og vi har jo en bred stall. Selv har jeg heldigvis bare vært skadet en gang: i fjor hvor jeg var ute noen måneder med meniskoperasjon. Det holder .

Hva med fotball synes du er moro?
Først og fremst fotballspillet i seg selv: Fotball dreier seg om å vinne kamper. Ingenting er som å vinne. Stemningen i garderoben etter en seier er helt utrolig deilig. Å tape kamper er på den andre siden utrolig surt. Selve gleden av å ha fått til noen finter glemmer jeg fort, men jeg kan fortsatt være sur og deprimert flere dager etter et tap.

Det har vært en del snakk om 4-3-3 kontra 4-4-2 eller 4-5-1 (i hvert fall på VPNs epostliste). Kommentar?
Vel det er jo en del forskjell på de systemene, så en viss forskjell kan det naturligvis gjøre, men det nok ikke der problemene våre i år ligger: Det viktigste for spillet er hva hver enkelt presterer i kamp. Greier vi å holde aggresiviteten oppe spiller laget bedre, uansett formasjon.

Er det noen særlig fotballfaglig forskjell på Vidar Davidsen og Lars Tjænås?
Nei, de bygger på mye av det samme. Men treneren er viktig! Det er en utrolig utsatt stilling, hvor man ofte må ta støyten når det går dårlig. Trenerens jobb må være å få det beste ut av hver spiller og det må skje under trening. Under kamp er det lite han kan gjøre, det er jo umulig å høre noe som helst så eventuelle beskjeder må sendes fra mann til mann - ikke dermed sagt at Klanen gjør det vanskelig for oss, Klanen er gull verdt!

Er det noen spesiell kamp du ser frem mot?
Ja! Den neste mot Skeid i cupen. Dem skal vi ta!
Ser jeg litt videre frem regner jeg med at det skal gå bedre... Det blir også morsomt å spille kampene mot AIK og ManU, det at det ikke blir fordelt poeng etter en kamp gjør at man kan slappe litt mer av og nyte spillet. Jeg tror de kampene blir morsomme.

Rundt klubben

Det er ikke bare lagets prestasjoner på banen som har figurert i avisene i det siste... Vi har jo også opplevd det rettslige etterspillet av Siris avskjed og debatt om nytt stadion som erstatning for et stadig eldre og mer forfallent Bislet.

Merker dere spillere noe særlig til den uroen som er rundt klubben i forbindelse med "Siri" saken?
Spillerne merker lite til det. Vi kan ikke tenke eller bruke energi på sånne ting. I det hele tatt er administrasjonen i klubben mye bedre enn før - det gjaldt forsåvidt Siri også - jeg har ingenting å utsette på den jobben hun gjorde. Før var det nok mye mer rot, jeg har hørt at spillere ikke fikk lønn til riktig tid men slik har det ikke vært etter at jeg kom til klubben.

Er Bislett-matta så dårlig som vi fikk inntrykk av under landskampen mot Mexico?
Banen er svært dårlig, og det har den vært hele sesongen. Gresset ser kanskje helt fint ut fra tribunen men det er veldig ujevnt. Det er mye spill som sikkert ser helt latterlig ut fra tribunen som kun skyldes ujevnhetene selv om det kanskje blir litt dumt å skylde på gressmatta.

Du har vel også fulgt med i diskusjonen om hvor klubben skal spille i fremtiden?
Ikke så mye. Det er vel uansett 10 år frem i tid, og da har jeg lagt opp. Men jeg synes det er viktid at vi spiller på Bislett, som er vårt, og ikke på Ullevål. De andre lagene som kom inn dit betraktet det nærmest som en slags andre hjemmebane - og det hadde de jo rett i. Viktigere for meg er spørsmålet om innendørshall. Jeg håper virkelig den kommer på plass snart, man kan jo begynne å lure på om Oslo kommune heller vil være uten hall enn å ha en i byen som de ikke "eier".
...avslutter en meget sympatisk Bjørn Arild Levernes idet vi spaserer bort fra Valle en solfylt ettermiddag i mai.
 

 

Bjørn Arild Levernes
Alder: 26
Yrke: Fotballspiller
Kjent for: Et utrolig flott mål i Cupfinalen 97

Bjørn Arild Levernes

 

 

  -
© VPN 1998 - info@vpn.no