VPNs dagbok Vålerengas kamper Terminlista 1998 Spillerne Lars Tjærnås' hjørne Intervjuer Lyd og bilder Offisiell informasjon fra klubben Offisiell informasjon fra Klanen Vålerenga statistikk VPN Arkivet Konkurranser Linker VPNs mailingliste Interaktivt Om Vålerenga fotball på nett Meny
 
Vålerenga fotball på nett
Vålerenga fotball på nett - Intervjuerill.

Meny

 

-

VPN møter Håvard Steinar Lunde

Klanshelt og Multikunstergeni

Håvard Lunde kom til Oslo for å bli politi i 1993. I stedet endte han som venstreback i Vålerenga. Siden den gang har 28 åringen fra Valen i Kvinnherad (hvor nå det måtte være) fått med seg totalt 112 kamper for Enga. I løpet av den tiden har han rukket å etablere seg som en av Klanens absolutte favoritter med sin store personlighet og "dø-for-Enga" innstilling. Har man først opplevd HHH storme hjemover etter et av sine mange offensive raids, blir John Cleeses "silly walk" omtrent like festlig som Karl & Co.

Utenfor banen betyr Håvard mye for klubben som sosial miljøskaper. Foran årets sesong har en rekke nye spillere kommet til Vålerenga, og i den forbindelse er det viktig å skape samhold også utenfor fotballen. Her er Håvard svært viktig for klubben. Vålerenga på nett møtte HHH en vårdag etter trening på Idrettshøyskolen for en prat om livet i Enga og tanker om sesongen som nærmer seg med stormskritt.

Spekepølse i tårnet
Først av alt, Håvard, det går en historie om at du en 16. mai skal ha fjernet kirkeklokkene i Kvinnherad og hengt opp spekepølser i stedet. Du har herved muligheten til å avkrefte slike ondsinnede rykter?

- Historien ....bekreftes! Vi skrev et dikt til klokkeren også:
     Når pylso i klokko slår 
     Kjære klokkar du forstår 
     at det er russ 88s siste vår
En klubb i utvikling
Du kom til Vålerenga i 1993, hvordan opplevde du overgangen til Oslo og Vålerenga?

- Jeg kom egentlig til Oslo for å gå på politiskolen etter en sesong for Stord. Jeg trente litt sammen med Frigg men hadde ingen store fotballambisjoner når Vidar Davidsen ringte og ba meg komme over til Vålerenga. Jeg hadde ikke noe spesielt forhold til Enga da, men det var jo stort å komme til en klubb jeg regnet som en gammel storhet.

Hvordan er klubben anderledes i dag enn den var for 4 - 5 år siden? Er forandringene utelukkende positive?

- Det er nok ikke bare positivt det som skjer i klubben. Misforstå meg rett: tilførselen av penger gir klubben muligheten til å henge med helt i toppen og til å bli et storlag, og det er bra. Faren er at folk med liten tilknytning til klubben og uten følelser for hva Vålerenga står for og betyr, får for mye innflytelse. Sånn sett var nok valget av Anders Krystad som daglig leder klokt, han kjenner Vålerenga bedre enn de aller fleste. Selv sitter jeg i spillerutvalget og har på den måten en viss innflytelse på det som skjer.

Har vi i dag en organisasjon som kan være med å kjempe i toppen i norsk fotball, hva må eventuelt forandres?

- Nei.... det tar nok et par år før vi har limt oss fast i toppen. Organisasjonen har forandret seg mye de siste årene, vi er blitt langt bedre, men det tar tid før ting får satt seg. Også på anleggsfronten gjenstår mye. Brakka på Valle er nærmest en institusjon, men i lengden holder den ikke mål. Når det gjelder det rent sportslige kan vi gjøre det bra, men vi er ikke der enda at vi kan forvente at klubben aldri blir verre enn, skal vi si, femte plass i serien. Jeg tror de neste par årene blir viktige, går de bra er mye gjort - så det blir spennende fram mot årtusenskiftet!

Foran årets sesong
For Håvard ble fjorårets suksess-sesong en blandet fornøyelse. Han fikk mye spilletid i første halvdel av sesongen, og briljerte stort i f. eks. Start-kampen. Mot slutten av sesongen ble det noe mer sliting på benken, og tre dager før cupfinalen skjedde det katastrofale ; Håvard brakk beinet i treningskamp mot Lillestrøm (hans omtale av LSK spilleren som forårsaket beinbruddet var ikke av den vennlige sorten)

Hvordan opplevde du selv fjorårsseongen?

- Alt i alt gikk det vel brukbart. Viggo startet sesongen på venstrebacken, men når han ble skadet fikk jeg spille en del. Utover i sesongen ble jo Jokke brukt mye som back og det ble en del innhopp på meg, også i angrepet ved noen anledninger.

Kan du her og nå berolige oss og si at beinet er 100% restituert?

- Beinet er grodd ferdig, men jeg har fortsatt skinne på plass. Jeg har ikke fått trent helt slik jeg ville i vinter. Som dere kanskje har fått inntrykk av er jeg en person som har litt vanskelig for å holde meg i ro, det er nok mulig bedringen er blitt noe forsinket av at jeg ikke har gjort som legen har befalt.

Det er kommet en rekke nye spillere til klubben siden forrige sesong. Hva tror du om dine muligheter for en plass på laget, og hva må du eventuelt forbedre?

- Det er klart jeg gjerne skulle unngått å ha knekt foten! Spillemessig ligger jeg litt etter når det gjelder ballmottak, finter osv. mens det taktiske synes jeg går bra. Du vet, jeg er realistisk nok til å se at det blir tøff kamp i år. Jeg håper selvsagt jeg er bra nok til å være med å kjempe om en plass og jobber maksimalt for det. Ved å yte størst mulig innsats vil jeg også tvinge de som eventuelt ligger "foran" meg i løypa til å spille bedre. Den effekten er også viktig.

Kan du se for deg selv på noen annen plass enn venstrebacken?

- Vel, jeg kan jo goale fra midtbanen så!

Vi har hørt at kampen om plassene fører til veldig høy intensitet på treningene. Går det noe ut over samholdet blant spillerne?

- Nei, vi har en sosial spillerstall og alle forventer at det skal være konkurranse om plassene. Vi er proffer og vet at det å ikke spille er en del av spillernes lodd.

Det virker som om prestasjonene har svingt noe i treningskampene hittil? Hvordan synes du selv det ser ut så langt (ryktene sier at forsvaret har hatt litt problemer) ?

- Laget er der det skal være på denne tiden av året og jeg føler vi er i rute mot en god sesong. Det er god stemning i laget. Når vi har sviktet defensivt så er det et problem for HELE laget, ikke bare for den bakre rekka (vi har visst hørt det før; se intervju med Tom Henning Hovi). Men det har bedret seg. Jeg vil si det sånn: Når vi - altså hele laget - greier oss defensivt er det på tide å tenke offensivt. Vi har begynt å fungere offensivt nå...

Det sosiale miljøet
Hvor stor vekt legges det på at dere spillere skal trives sammen på fritida? Hvor viktig er dette for klubbens prestasjoner?

- Vi er jo alle forskjellige, og man skal ikke forvente at alle spillerne skal henge sammen på fritida. Samtidig er det viktig at vi spillere noen ganger gjør noe sammen bortsett fra å spille fotball. Det kan være som å gå ut og ta en pizza sammen. Her kommer vi igjen også tilbake til mangelen på eget klubbhus, det er altfor lett at alle bare forsvinner etter trening. Nå forleden var vi og spilte curling på Snarøen, sånt krydrer opp i tilværelsen.

Kan vi forvente nyutgivelser og turne fra Brakkebandet i nær fremtid?

- Ja, det kommer en maxi-singel i slutten av april, noe er kjent materiale, men jeg kan også love nye låter egenkomponerte av Brakkebandet. Vi har også vurdert å sende inn bidrag til Klans - CD'n.

Livet utenom fotballen
Ved siden av fotballen jobber Håvard som politi ved Stovner politikammer. På fritida er han en allsidig person, som skriver sanger, dikt, og nylig hadde han en av hovedrollene i politirevyen "Glitter og stas, revy for folk og røvere" på Chat Noir. I tillegg tok han sølv i B-NM i stavsprang i 1997.

Hvor mye tid blir det egentlig til jobben i politiet? Er det politi du vil bli når du blir stor?

- Jeg jobber med ungdomsarbeid i politiet, og trives veldig godt med det. Det blir allikevel for mye stress når man samtidig skal satse 100% seriøst på eliteseriefotball. Derfor har jeg hatt permisjon siden 1/1 i år fra politiet, og jobber nå kun med å bli en bedre fotballspiller.

I forbindelse med politirevyen du nylig var med på skal du ha sagt at du er "Bedre til å stå på scenen enn til å spille fotball". Ser du for deg en fremtid som entertainer?

- Kanskje ikke akkurat som entertainer, men jeg har helt klart et ønske om å kunne bidra litt i et revy-miljø. Uten at det er noe håndfast enda, kan jeg røpe at jeg også planlegger et eget standupshow på Vålerenga Vertshus. (Staaandup - eeyeeeye, journ. anm.)

Tror du at kreativiteten er noe du tar med deg også som fotballspiller?

- Nei, ikke egentlig. Men hvis du med kreativ tenker på det å gjøre uventede og uvanlige ting på banen, så kanskje. Som for eksempel å skyte fra midtbanen! Skjønt, det har kanskje gått litt langt når klanen roper "skyt" når jeg får ballen ved egen 16-meter...

Hva med å ta opp konkurransen med Trond Barthel?

- Det er klart at 3.50 som jeg hoppet under fjorårets B-NM er langt under min kapasitet, dog er nok en karriere innenfor stavsprang kanskje litt vel optimistisk. Men...jeg har en drøm om å få hoppet foran store stå i pausen på Bislett! Det er bare et spørsmål om å få ordna en stavgrop. Jeg tror det er mulig ved hjelp av noen paller og......(her drukner HHHs ord i bifall fra VPNs utsendte). Forøvrig er jeg bra til å stå på skøyter og ble toer i VIF mesterskapet på 500m etter Ståle Andersen sist det ble holdt på Valle Hovin. Synd det ikke ble noe mesterskap i år.

Men Tom Henning Hovi har jo spilt bandy?

- Bæh, det betyr ingenting, jeg kan legge over i svingene og alt mulig!

Om bydelen og supporterne
Det skrives mye om hvor unik både klubben, supporterne og bydelen Vålerenga er. Er det så spesielt?

- Det er klart en del av det som skrives i media blir litt vel i overkant. En del av Vålerengas rykte er sikkert ikke nødvendigvis helt fortjent. Samtidig er det helt på det rene at Vålerenga ikke er en hvilket som helst klubb. Det er noe man merker når man kommer til klubben. Lokalbefolkningen, ikke bare på Vålerenga, men på hele Oslo øst viser et veldig engasjement. Jeg tror nok Brann på en del områder kan matche Vålerenga i samhold og klubbfølelse, men de svingningene vi går gjennom, og hvordan det oppleves av supportere og lokalbefolkning er nok større på Vålerenga enn de fleste andre steder.

Du var med på besøk på Vålerenga skole etter cupseiern i fjor? Fikk du noe inntrykk av hvor mye fotballen betyr der, og om cup-seiern har styrket "nasjonalismen" (i positiv forstand) på Vålerenga?

- Det var på en måte litt rart å besøke Vålerenga skole, hverken Bjørn (Viljugrein) eller jeg har jo egentlig noen tilknytning dit. Men det er viktig at alle på Vålerenga får ta del i den gleden vi opplevde i fjor høst. Det var tross alt en milepæl vi nådde med cupseieren, og den følte vi det var viktig å dele med de som vokser opp i området. Slike begivenheter er helt klart med på å styrke samholdet.

Til slutt Håvard, hva er målene for sesongen vi står foran?

- Hvis jeg må tippe, vil jeg si at vi blir blandt de 6 beste i serien. Når det gjelder europacupen, så håper jeg inderlig på en tur til Kazakhstan i 1. runde! For å være litt seriøs: Skulle vi komme i en sånn medgangsbølge vi hadde en stund i fjor, så kan alt skje. Brann, Sogndal og Viking var virkelig redde for å komme til Bislett da. I en sånn situasjon kan vi nå langt, også i europacupen.

....Og med det har VPNs utskremte medarbeidere allerede lagt beslag på langt mer tid enn de opprinnelig lovte, mens stakkars Juro Kuvicek har sittet og ventet i Håvards gamle Volvo på en forblåst parkeringsplass på Idrettshøgskolen. Takk, Håvard og beklager, Juro!
 
 

Håvard Lunde
Alder: 28
Yrke: Fotballspiller
Kjent for:Å være en snodig skrue, på og utenfor banen. Nå også som fotballspiller på heltid!

Håvard Steinar Lunde

 

 

  -
© VPN 1998 - info@vpn.no