VPNs dagbok Vålerengas kamper Terminlista 1998 Spillerne Lars Tjærnås' hjørne Intervjuer Lyd og bilder Offisiell informasjon fra klubben Offisiell informasjon fra Klanen Vålerenga statistikk VPN Arkivet Konkurranser Linker VPNs mailingliste Interaktivt Om Vålerenga fotball på nett Meny
 
Vålerenga fotball på nett
Vålerenga fotball på nett - Kampeneill.

Meny

 

-
Jucans hjørne
Navna på fire fotballklubber surrer rundt oppi huet mitt for tida: Rosenborg, Brügge, Vålerenga og Rapid Bucuresti. Eller for å ta dem i den rekkefølga jeg liker dem: Vålerenga, Brügge, Rapid Bucuresti, Rosenborg.

Pressa og TV vil ha meg til å bli begeistra over at trøndera har kvalifisert seg til enda et europeisk eventyr. «Et mini Norge-Brasil» sa Arne Scheie på TV. «I dag er vi alle trøndere» sa Knut Th. Gleditsch i fjor. Pisspreik, sier jeg. Kvalifiseringa til Champions League onsdag var et enkelt regnestykke: Jeg hater Rosenborg, Brügge har jeg ikke noe forhold til. I kampen mellom de onde og de nøytrale holder du med de nøytrale. Ferdig med det. Jeg treffer jævlig mange folk overalt som ikke er enig. «Rosenborg er jo norske, du må glede deg over norsk suksess» sier dem. Hvorfor det? At en fyr tilfeldigvis er født på en knaus ikke så langt unna min egen er vel ikke noen grunn til at jeg skal håpe på at han er bedre enn folk fra andre knauser lenger unna. Norge og flagget og Fridtjof Nansen og nasjonal reisning kan du ha for deg sjæl, det er ikke mine verdier.

«Men Rosenborgs suksess kommer jo de andre norske lagene til gode» sier dem. Hva så? Jeg selger faen ikke sjela mi for å slippe en kvalikrunde. Hvis Rosenborg-tap betyr at Enga må ut i kvalikkamp mot lag fra Island eller Liechtenstein, greit, da drar jeg til Island eller Liechtenstein. (Jeg føler meg faktisk litt snytt for at jeg ikke fikk dra dit.) Og hvis det betyr at Molde møter lag fra Italia i stedet for lag fra Luxembourg, greit nok. Jeg liker ikke Molde noe særlig heller.

De folka som heier på Rosenborg i Champions League, Truls Dæhli, Øivind Monn-Iversen og mannen i gata med OL-pin på capsen sin, åssen glede har dem av det? Jeg mener, enten holder du med Rosenborg eller så holder du ikke med Rosenborg. Du kan`ke holde med Rosenborg noen ganger!??!! Hvor glade blir dem egentlig? Jeg syns det virker jævlig konstruert. Gi faen i åssen det går med Rosenborg mot Haugesund på søndag, men onsdag drekker du deg dritings og synger og er lissom jævlig glad fordi dem slår et eller annet utenlandsk lag? Jeg klarer ikke å tenke meg noe annet som er like falsk og dvaskt og bleikt. Det måtte i så fall værra hvis jeg sjøl skulle håpe på at Rosenborg tapte den kampen mot Haugesund, for så å ta av når dem vinner over Real Madrid.
Det hadde vært patetisk.
Det værste er at det er det som er normen. Folk ser rart på deg når du ikke jubler med hele Norges Rosenborg. Forbanna hyklere og gratispassasjerer. 90 prosent av dem veit ikke når Rosenborg sin neste kamp er engang, og enda færre går og ser den.

Greit nok, folk får gjørra som dem vil. Men jeg vil faan meg ha meg frabedt at et samla norsk ryggsleikende pressekorps bruker uttrykk som «fotball-Norge» eller «alle fotballinteresserte» om Rosenborgelskerne, for vi er mange som enten driter i åssen det går med RBK i Europa eller som håper dem går på trynet. De fleste som sliter tribunen år ut og år inn for å følge laget sitt, enten det er Vålerenga, Brann eller Start, ække interessert i Sigurd Rushfeldt. Bare fløtesurfere. Men det er kanskje dem norske sportsjournalister skriver for?

Sportsjournalister skriver innimellom om Enga også, selv om lagoppstillinga i bortekampen mot Rapid Bucuresti neppe kommer på Dagsrevyen. Men den kampen er i ferd med å overta meg fullstendig. Jeg har gått og gleda meg i hele år, men i timene før trekninga tok det fullstendig overhånd. Jeg hadde en drømmeliste og en marerittliste. Rapid hadde annenplassen på den sistnevnte. Romania ligger jævlig langt unna. Ikke nok med det, Bucuresti ligger selvfølgelig helt sørøst i landet. Det er langt. Og ikke føler jeg meg altfor trygg på supporterkulturen der nede heller. Jeg ser for meg 2000 rumenske bybønder, med høygafler, hjemmelagd vodka og dårlig lynne. Jeg bare minner om at under den øst-europeiske revolusjonen i 1989 var den rumenske diktatoren det eneste statsoverhodet som blei drept. I resten av landa blei dem pent og rolig avsatt, men Ceaucescu og kona hans blei skutt. Og det var ikke som følge av en rettssak heller, for å si det sånn.
Jeg veit ikke helt, jeg. Skal ikke la fordommene løpe av med meg heller. De er sikkert like greie der som andre steder.
Typisk også at det er et helt uinteressant fotballag. Dem er bra, men totalt uinteressante. Hvem faan bryr seg om Rapid Bucuresti? Hvem har hørt om dem?

Allikevel sitter jeg her og har reisefeber. Jeg veit ikke om jeg får dratt, men jeg finne en løsning. Kjøre bil, kanskje. Bare jeg kommer fram. 0-3 i ræva og juling etter kampen, det er samma faan. Det er 13 år siden sist Enga var i Europa og fot alt jeg veit kan det bli 13 år til neste gang.
Bucuresti....

- 29.08.98 -


 
 
Tidligere Jucans

Jucans første innleggLes mer

Jucans andre innleggLes mer


 

 

  -
© VPN 1998 - info@vpn.no